Vücudumuzun su ihtiyacı mevsimden mevsime değişmekle birlikte, toplumumuzun tükettiğinden fazla olduğu muhakkaktır. Özellikle sıcakların hissedilir derecede artış gösterdiği mevsimlerde su ihtiyacı biraz daha fazladır. İnsanlarda yaş küçüldükçe su ihtiyacı ve vücudun su oranı artmaktadır.Yeni doğan da ortalama vücud suyu % 80 civarındadır. Bu oran giderek azalmakla birlikte erişkinde ancak %60-70 ler civarına kadar iner.

 

Anne sütü alan bebeklerde tüm ihtiyaçlarla birlikte suda anne sütünden karşılanmaktadır. Böyle durumda bol su tüketmesi gereken anne olmalıdır. Dolayısıyla anne sütü ile birlikte ilave suya ihtiyaç yoktur. Ancak 6. aydan sonra ek gıda başlanması ile birlikte suda başlanmalıdır. İlk 6 ayda da çok sıcak havalarda ve yaz ishallerinde veya kusmalarda su verilmesi gerekebilir. Susama hissini ifade edebilen ileri yaş çocuklarda su içmenin hatırlatılması yaz aylarında çok önemlidir. Aynı şekilde erişkinlerde de suyun unutulmaması amaçlı önlemlerin alınması gerekir. Masada veya en sık bulunan ortamlarda bir bardak veya bir şişe suyun bulunması bu yöntemlerden biridir.

Oyun çağı çocuklarda susuzluğu yaygın olarak giderme yöntemi gazlı içecekler ve meyve suları ile yapılmaktadır. Bu içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi çağımızın en fazla korkulan sağlık problemi olan obesite’ye yol açtığı ve özellikle diş sağlığı açısından zararlı olduğu unutulmamalıdır.