Sofradan tuzu eksik etmemek, yemeğin tadına bakmadan tuz atmak ve kuruyemişlerin bol tuzlu olanını tercih etmek.

„Doç. Dr. İzzet YAVUZ Lokman Hekim Hastaneleri İç Hastalıkları“

Eğer siz de yiyeceklerin lezzetinin tuz oranı ile paralel olduğunu düşünüp, bu yanlışları sık tekrar ediyorsanız; potansiyel bir böbrek hastası olduğunuzu unutmayın!

Hipertansiyonu Olanlar Dikkat!

Erişkin yaş grubunun yaklaşık %33’ünde hipertansiyon hastalığı görülmektedir. Hipertansiyon ve şeker hastalığı, böbrek yetmezliğinin en önemli iki sebebidir. Hipertansiyonu olan kişilerin tespit edilmesi, tedavilerinin sağlanması ve tuz kısıtlaması yapılması çok önemlidir.

Günde 18 gr tuz tüketiyor, hastalıkları davet ediyoruz.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastaliklari Derneği Uyariyor!
Ülkemizde günlük ortalama tuz tüketimi 18 gr(1 çorba kaşığı) civarındadır. Normalin 3 katı olan bu miktarı tüketen herkes böbrek, kalp ve damar sağlığı açısından risk taşımakta ve vakit kaybetmeden nefroloji uzmanına başvurmalıdır.

Böbrek Rahatsızlığı İlerleyicidir

Böbreklerimiz vücudumuzda su ve tuz atılımı, tansiyon düzenlenmesi, D vitamini yapımı, kan yapıcı hormon üretimi, zararlı maddelerin idrar yoluyla atılımı gibi çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Böbrek fonksiyonlarında herhangi bir nedenle azalma olduğunda böbrek yetersizliğinden söz edilir. Böbrek yetersizliği 3 aydan fazla sürdüğünde kronik olarak kabul edilir ve bu durumun ilerleyici olduğu bilinmelidir.

Hipertansiyon, şeker ve kalp hastalığı, obezite, taş hastalığı, ailede böbrek hastalığı varlığı, bilinçsiz ağrı kesici ilaç kullanımı ve sık idrar yolu enfeksiyonu böbrek rahatsızlıkları için risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Erken Teşhis İle Böbreklerinizi Kurtarın

Böbrek hastalığı, kan ve idrar testi ile saptanabilir. Gerekli tedbirler alındığı takdirde ilerlemenin yavaşlatılması hatta önlenmesi mümkün olabilmektedir. Böbrek fonksiyonları %15’in altına indiğinde son dönem böbrek yetmezliğinden bahsedilir. Böbrek hastalığının bu döneminde hastalar diyaliz tedavisi ve böbrek nakli konusunda bilgilendirilmelidir.

Kronik böbrek yetersizliğinin önlenmesi, zamanında tedavi ile mümkündür. Türkiye’de erişkinlerin yaklaşık %16’sında çeşitli evrelerde kronik böbrek yetersizliği mevcuttur.

Bacaklarda şişme, idrarda köpüklenme varsa

Ülkemizde şeker hastalığı böbrek sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biridir. Şeker hastası olup; bacaklarda şişme, şeker düzeylerinde düşme, idrarında köpüklenme olan kişiler doktora başvurmalı ve böbreklerde bir bozukluk tespit edildiğinde nefroloji uzmanının kontrolünde takip edilmelidirler.

Böbrek sağlığını korumak için…

Böbrek yetersizliği kanda üre ve kreatinin yüksekliği ile saptanır. Hastanın kreatinin değeri normalin üst sınırında bile olsa bu hastada böbrek yetersizliği olduğunu gösterebilir. Böbrek sağlığının korunması için; günlük 1,5-2 litre sıvı alımına dikkat edilmesi, gelişigüzel ağrı kesici ilaç kullanılmaması, normal vücut ağırlığının korunması çok önemlidir.

Doktordan değil, geç kalmaktan korkun

Sabahları iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik, gece idrara kalkma, idrarda köpüklenme, ayaklarda ve göz çevresinde şişme, cilt renginde kirli sarı renk görülmesi, hipertansiyonun kontrol altına alınamaması durumlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]