Ana Sayfa Anne ve Cocuk Anne Adaylarının Yeni Tercihi: Suda doğum

Anne Adaylarının Yeni Tercihi: Suda doğum

Bebek için de hiçbir risk taşımayan suda doğum yöntemi sayesinde rahime giden kan akımı ve oksijen arttığı için doğum olabildiğinden daha kolay gerçekleşiyor

 

Doğal doğum ve Lamaze tekniği nedir?

Doğal doğum; doğum eylemine dışarıdan hiçbir müdahale edilmeden doğal sürece bilinçle yaklaşmak; bebeğin ne zaman doğacağına, doğum hızına ve seyrine, anneye ihtiyacı olanın dışında müdahalede bulunulmaması demektir. Kısacası anneye ve bebeğe saygı göstermektir. Lamaze yöntemi, bir gebeyi bilinçlendirerek duygusal ve bedensel yönden doğuma hazırlamaktır. Lamaze eğitimi sayesinde gebelerimiz doğumda bedenlerine güvenerek, bebeklerinin ihtiyaçlarını gözeterek doğuma giden bu coşkulu yolda aktif olarak çalışırlar. Bebeklerine ilk dokunan el kendileri olurlar, ilk tensel teması annesiyle yaşayan duyduğu ilk ses tanıdık o güzel anne sesi olan bebek panik yerine güven duygusuna daha çok sahip olur. Bu yöntem sayesinde doğuma giden bu coşkulu yolda stres ve korku yerini değişik teknikleri kullanarak daha rahat ve ağrısız doğal bir doğum yaşarlar.

 

Suda doğum yöntemi hakkında bilgi verir misiniz?

Suda doğum, doğum eyleminin sıcaklığı 35-37 derecede olan bir havuzda gerçekleşen alternatif bir doğum yöntemidir. Doğum sırasında sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır. Sıcak su, doğal sancılanma sürecini başlatmaya yardımcı olur. Doğum büyük ölçüde anne tarafından gerçekleştirilir ve anneye herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez.

 

Tüm gebelikler için düşünülebilir mi?

 
Doğal doğum tüm gebelerde uygulanabilirken suda doğum her gebe için uygun bir doğum yöntemi olmayabilir. İlk kez anne olacaklara, riskli gebelik gruplarına önermemekteyiz. Hepatit, HIV, genital enfeksiyonu olanlarda,  sezaryen sebebi olan durumlar örneğin makat geliş, çoğul doğum, eski sezaryen olguları,  iri bebekler, kalp tansiyon, astım, şeker gibi hastalıkları olanlar aşırı obez anneler yoğun vajinal kanaması olanlar su kesesi erken açılan hastalar suda doğum için uygun olmasalar bile doğal doğum bu grup içinde uygun olabilir.

 

Riski var mı? Normal doğuma göre avantajları nedir?

Su, vücudu gevşeten endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırır, buda doğum gerilimini azaltır. Bebek, anne karnında da suda olduğu için bir su ortamından başka bir su ortamına geçmekte buda şoka sebep olmamaktadır. Suda doğum bebek için hiçbir risk taşımıyor. Bebek hemen ağlamıyor, kordon bağı kesildikten sonra ağlamaya başlıyor, buradaki amaç normal doğumu teşvik etmek. Rahime giden kan akımının da oksijenin de artırması doğumu kolaylaştırıyor. Bebek suyun içinde olduğu birkaç saniye içinde, oksijeni kordondaki anne kanı aracılığı ile alıyor. Bebeğin başı, sıcak sudan çıkarılıp havayla temas eder etmez nefes alma refleksi hareke geçiyor böylece bebek nefes alıp ilk olarak annenin sesini duymaktadır.